Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2014 11:34 - Интелигентен дизайн или случайност ? Произход на вселената и планетата Земя.
Автор: ezdra Категория: Технологии   
Прочетен: 25735 Коментари: 5 Гласове:
6

Последна промяна: 08.04.2014 11:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Интелигентен дизайн или случайност ?
Произход на вселената и планетата Земя.



Евреи 11:1
А вярата е даване твърда увереност в ония неща, за които се надяваме, убеждение за неща, които не се виждат.


   Имайки предвид това, всеки християнин трябва да знае, че истинската вяра не идва от доказателствата. Самото понятие за вяра е - да сме напълно убедени, че нещо съществува и е истинско, без да го докосваме, виждаме и чуваме в момента.

Евреи 11:3
С вяра разбираме, че световете са били създадени с Божието слово, тъй щото видимото не стана от видими неща.



  Вярата е този дар от Бога, който ни дава да разберем, че всичко що е създадено, е от Него - още преди да видим каквито и да е доказателства за това. Вярата ни посочва истинския ни Създател и ако тази вяра ни доведе до трайна връзка с Него, тя ще доведе и до нашето Спасение :

Йоан 1:1-3

В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог.То в начало беше у Бога. Всичко това чрез Него стана; и без Него не е ставало нищо , което е станало.
Той бе в света; и светът чрез Него стана; но светът Го не позна.
У Своите Си дойде, но Своите Му Го не приеха.
А на ония, които Го приеха, даде право да станат Божии чада, , на тия, които вярват в Неговото име;
които се родиха не от кръв, нито от плътска похот, нито от мъжка похот, но от Бога.
И Словото стана плът и пребиваваше между нас; и видяхме славата Му, слава като на Единородния от Отца, пълно с благодат и истина.


 ФАКТИ И ДОКАЗАТЕЛСТВА 

   Ако всичко това е истина и тази вяра е основателна, не може да няма и доказателства. Никой не може да обхване безкрайния и вечния Създател и да Го "докаже" по експериментален път. Но все пак Той иска ние да Го познаваме и ни се открива по различни начини.
   Като Творец Той е оставил следи в творението Си, във вселената, които (въпреки разрухата от греха!)  Го разкриват като всемъдър и всемогъщ, фин Дизайнер и Художник и - над всичко - грижовен и любящ, Който се е погрижил и се грижи за всичко. Като абсолютен Суверен, Владетел и Законодател, Той е вложил в творението Си сложни, мъдри и добри закони, по които то да се развива. И най-великите учени във всички научни сфери са успели да разгадаят само част от тези закони. 
   Като състрадателен и нежен Спасител е дошъл преди около 2000 години лично - в лицето на Исус Христос, за да изпълни великя Си спасителен план, като е направил това да бъде документирано от науката история.
   За да обърнем внимание, да размислим и да оценим всичко това, Той ни е дал и ясни, насочващи текстове в Словото Си. Те наистина са много, но ще цитирам само
Римляни 1:19,20: "Понеже това, което е възможно да се знае за Бога, на тях е известно, защото Бог им го изяви. Понеже от създанието на света това, което е невидимо у Него, сиреч вечната Му сила и божественост, се вижда ясно, разбираемо чрез творенията, така щото човеците остават без извинение." 
  
Никой не бива да бъде принуждаван да гледа доказателствата, за да повярва. Защото може и да види, и пак да не повярва, а да си търси свои обяснения. За да повярва човек истински, е необходимо само и изцяло свръхестественото дело на Светия Дух и не може да бъде постигнато чрез човешки усилия и светски доказателства. 
    Въпреки това реших  да напиша тази статия, за да покажа, че ние, християните, не сме се отрекли от науката и фактите. Дори в много случаи знаем някои допълнителни факти, които ги няма в учебниците и не се говорят по медиите, защото са неудобни на вече вкоренените  в научната общност теории за произхода. 
  Християните често биваме обвинявани, че си затваряме очите за фактите и науката и пренебрегваме всичко, което е извън нашата вяра и Библията. Вчера това се случи и на мен и е време да напиша и една статия, посветена на науката, или серия от такива, за да се види, че що се отнася до мен, си знам уроците по физика, астрономия, агробиология, химия, биология и др. 
  Друга причина да пиша неща извън моята област е, че в научния свят в последните години се случва едно видимо разцепление между онези, които си затварят очите, и онези, които виждат, че везните, на които са поставени доказателствата, се накланят към "интелигентен дизайн". Възникнаха понятия като "нередуцируема комплексност" и "биологични машини и фабрики" и  основни проблеми като въпроса - "възможно ли е нещо да съдържа в себе си информация и тя да е възникала там от само себе си". Информацията, съдържаща се в една ДНК молекула, е невероятно голяма и тя диктува прецизно всички процеси, случващи се в клетката, които от своя страна са невероятно сложни. Как е попаднала там тази инфомация, която сама по себе си е един "интелигентен дизайн" и изисква, разбира се, "интелигентен Дизайнер"? Явно е, че съществуват две страни на нещата. Но по медиите, в училищата и в библиотеките  се предлага само едната страна на монетата. Темата за Сътворението умело е била превърната в табу от системата въпреки множеството аргументи и учени, стоящи зад нея. С тази  серия от статии не желая да "промивам" ничий мозък, за да повярва в това, в което аз вярвам, а просто да се опитам да хвърля някаква светлина върху другата страна на монетата.
       Истинската наука е търсеща, тя изследва, експериментира, сравнява, анализира, за да открие истината. За жалост на обществото се налага една псевдо-наука, а учените креационисти, дръзнали да дадат гласност по темата за "интелигентен дизайн" и Създател, биват напълно потъпквани. Нещата са обърнати с главата надолу и на честните се гледа като на псевдо-учени. Те биват дискриминирани. Най-често срещаното явление е да си загубят работата и кариерата им да тръгне надолу.
    Ето един прекрасен документален филм, изразяващ в пълнота забраната, която е наложена от системата върху темата за "интелигентен дизайн", и натиска, който понасят всички учени, позволили си честно и открито да представят своите аргументи. За жалост е на английски, без български превод:  
    image ( https://www.youtube.com/watch?v=V5EPymcWp-g )




ПРОИЗХОД НА ВСЕЛЕНАТА




Исая 40:22

Онзи, Който седи над кръга на земята, жителите й са като скакалци, Който простира небето като завеса, И го разпъва като шатър за живеене...


       В този стих, както и в други подобни, откриваме, че Бог "разгъва", "разпъва" и "простира небето". Много, много години преди модерната наука да открие, че галактиките се отдалечават една от друга и вселената се разширява, в Библията е било разкрито на много места.

   Когато астрономът Е.Хъбъл и по-късно други учени наблюдавали светлината, излъчвана от обекти от нашата вселената, забелязали явление, наречено "червено преместване", което може да се дължи единствено на факта, че обектите се отдалечават от нас. Това доказало и теоретичното уравнение на А.Айнщайн.


 

 

 

image



  Основният въпрос на философията е: Кое е първичното - Бог или материалната вселена? Повече от очевидно е, че човешката наука не може да докаже нищо за тази вечна изначалност. Затова по необходимост борави с хипотези. Говори за милиарди години назад. Една от хипотезите гласи, че вселената се разширява, следователно е имала начало. Учените се опитват да обяснят натуралистично това явление и  наричат тази си  "теория" Големия Взрив. Според нея цялата огромна маса е била концентрирана в една малка точка с огромна свръхплътност. Тя се е въртяла с огромна скорост и евентуално е избухнала. При това са започнали да се формират частици, да еволюират един от друг химичните елементи и съединения и да се окрупняват в по-големи материални системи, в космически обекти като астероиди, планети, слънца, галактики и т.н., като редът на възникване тук също е спорен между отделните хипотези. И всичко това, цялата тази сложност, която учените днес дори не могат да разгадаят, а само успяват да докоснат, е станала според тях от само себе си! Т.нар. "научна теория" за големия взрив има много вариации и много проблеми. Нейната опозиционна теория обаче е еднозначна - че всичко е било създадено от Създател, Личност, Която пригежава абсолютен разум и абсолютна любов. Въпреки множеството аргументи , които подкрепят последното твърдение, то се е превърнало в табу в научния свят и за него почти не се говори.

     Наистина е било нужно огромно количество енергия, за да бъде създадена вселената, а това означава, че тя е имала първопричина, нещо преди нея. И така е записано в

1 Тимотей 6:15,16:

"... блажения и единствен Властител, Цар на царствуващите и Господ на господствуващите,
Който сам пригежава безсмъртие, обитавайки в непристъпна светлина..."


 Бог казва за Себе Си в Библията, че обитава "в непристъпна светлина". Следователно Той е огромен източник на енергии. Освен това още в първия стих от Неговото Слово (Битие 1:1) , където се казва "В начало Бог създаде небето и земята", думата "създаде" в оригинал на еврейски е "бара", което означава "създаде от нищо". А да се твърди, че всичко е станало от само себе си, това е пълен абсурд.
 За жалост тези учени не стигат дотук, а само оттук започват.

"Цялата наблюдаема вселена може да е еволюирала от пространство, клонящо към нула. В такъв случай е твърде изкушаващо да преминем една крачка по-напред и да спекулираме, че цялата вселена е еволюирала  буквално от нищо."
 Алан Гут и Г.П.Щейнхарт , Сайянтифик Американ (Scientific American) Май 1992 , Стр.12





       Един от основните проблеми на тази теория е един физичен закон, наречен "космологичен принцип", според който, ако наистина всичко във вселената е било концентрирано в една малка точка и евентуално в един момент е избухнало, то всичко във вселената трябва (!) да бъде равномерно разпределено в пространството. Но всъщност въобще не е така. Във вселената има както огромни струпвания на материя, така и огромни празни пространства:

image
Неемия 9:6
 Ти си Господ, само Ти; Ти си направил небето, небето на небесата, и цялото им множество, земята и всичко що е на нея, моретата и всичко що е в тях, и Ти оживотворяваш всичко това; и на Тебе се кланят небесните войнства


"Небето на небесата" - днес при наличието на всички тези технолигии и знания ни е лесно да разберем тези думи, а колко ли са озадачавали хората преди нас, които са си мислили, че земята е център на света. 

  Друг проблем на тази теория е може би сам по себе си достатъчен, тя да бъде зачеркната, но това доказва колко отчаяни са учените. И въпреки че теорията им издиша, те се правят на невежи, само защото нямат какво друго да предложат на обществото или имат, но не искат, за да не си загубят работата и имиджа, както колегите им, дръзнали преди тях:

image
      Този проблем се състои в простия факт, че ако наистина е имало експлозия на енергия, която впоследствие се е превърнала в материя, то би следвало да се създадат равни количества материя и антиматерия, които ще се унищожат една друга и вселената отново практически би съдържала единствено енергия. Но всъщност наблюдаваме огромно количество материя, но не и антиматерия. 

     Друг основен проблем, който и дете може да разбере, а учените пренебрегват, е "Законът за запазване на ъгловия момент".  Теорията за "Големия взрив" гласи, че тази малка точка се е въртяла с огромна скорост, след което се е случил "взривът". В такъв случай теорията отново издиша, защото си противоречи с физичния "Закон за запазване на ъгловия момент". Нека да обясня. 
     Всичко във вселената се върти и се движи в елипсовидни орбити - планетите, луните, слънцата, дори галактиките. Законът за запазване на ъгловия момент гласи, че ако всички частици в точката са се въртяли в една посока преди изригването и разделянето им, то след изригването те биват изстреляни в линейна траектория в пространството и биха продължили да се въртят в същата посока. Проблемът е, че нито траекторията е линейна,  нито всички луни,  планети (Венера, Уран), слънца и галактики се въртят в една и съща посока. А дори някои луни имат  орбита, обратна на тази на своята планета. Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун имат луни, които се въртят в двете посоки. Повечето от галактиките, които наблюдаваме, имат право въртене, но има изключения, като например галактиката - NGC 4622.

image

 

 


      Не че Бог не е можел да ги направи да се въртят в една и съща посока, но истината е, че така теорията им изглежда наистина комична. И малко дете, засилено на въртележка, ако евентуално се изтърве, ще разбере, че не може да са прави учените, подкрепящи теорията за "големия взрив", защото то ще се завърти няколко пъти в същата посока преди да се спре в нещо. 

      Но да се върнем на "големия взрив" и неговите проблеми. Нека предположим, че проблемът с антиматерията го няма и след началните няколко момента, когато от "кварковата супа" започнала да се формира първата материя, по някаква причина тя не е била унищожена от антиматерията. Няма спор, че основният елемент би бил водородът и на места хелий. Единствено тези леки газове биха могли да се формират в тези начални моменти. А ние като живи организми съдържаме на практика цялата менделеева таблица. Откъде са дошли останалите елементи? 

image


      Науката предполага, че тези газове започнали да се скупчват в клъстъри и вътрешните сили в тези системи, като гравитация, спомогнали за образуването за звезди. А при ядрен синтез  се появили всички останали елементи, които след супернова били изпращани в космоса. 
   Звучи добре, но и това твърдение е пълно с проблеми и парадокси. Как в момент, когато няма действаща сила на гравитация, малко след изригването тези 2 газа ще се скупчат в клъстери вместо да излетят в пространството? Как от 2 елемента се появиха всички? Те как попаднаха на благоприятно място, за да създадат от само себе си живот? Как толкова много физични величини са били така прецизно настроени за съществуването на живота? Как този живот от едноклетъчно се е превърнал в нас? Защо всичко около нас ни дава възможност да го наблюдаваме и изследваме, сякаш за нас е проектирано? (Пример: ако луната не беше точно толкова пъти по-малка от земята, колкото е и отдалечена от слънцето, нямаше да има слънчево затъмнение, което помогна на учените да видят какви елементи има в нашата звезда Слънце и мн. др.  неща, наблюдавайки спектъра на слънцето в горния слой - нещо, което може да бъде наблюдавано само при пълно слънчево затъмнение.)


ДОКАЗАТЕЛСТВА
 ОТ ФИЗИКАТА 


    Истината е, че науката ни говори за случайното ни възникване от "супи" от частици и хаос преди милиарди години, а в момента ние стоим в една съвършена биологична машина и наблюдаваме една прекрасна и съвършено балансирана галактика, водена от прецизно настроени физични закони и константи. 
    Но стига засега с негативните доказателства, оставих по-сладкото за накрая, а именно позитивните доказателства. Все пак има учени, които въпреки всички негативи си отстояват позицията за "интелигентен дизайн" и открито говорят за съществуващите доказателства, подкрепящи тази теория.
 

"Законите на физиката са прецизно балансирани , за да може да се появи живот . Например: ако нямаше нещо като гравитация , което да държи материята , никога нямаше да има планети , звезди , нямаше да има никакви сложни организми.Ако нямаше силна ядрена сила нямаше да има какво да държи протоните и неутроните в молекули. Нямаше да има събиране на молекули и оттам нямаше да съществува химия. Ако нямаше електромагнетизъм нямаше да има свързване между веществата , светлина и т.н. И списъкът продължава. Така че трябва да са налице всички тези основни принципи , за да съществува живот. Ако премахнем един от тези принципи , един от тези закони, няма да има никакъв живот." 

Робин Колинс - Философ , математик и физик . 

   Учени като Р.Колинс ни казват, че балансът във вселената е не просто управляван от множество физични закони, всеки от които е със своята ключова роля , но и те са така прецизно настроени, че да съществува животът. Например силата на гравитацията
image
  За да ни илюстрират колко презицна е тази настройка, учените ни предлагат да си преставим една линийка, разделена на по 1 см и разтегната по дължината на цялата вселена. В тази илюстрация линийката представлява вероятните възможности за центъра на силата на гравитацията, с други думи той може да бъде навсякъде.
 Но се оказва , че той е поставен точно в този 1 сантиметър от линийката , в който животът би бил възможен. Ако бъде помръднат само с един сантиметър вляво или вдясно, ефектът върху живота в цялата вселена би бил катастрофален. А  силата на гравитацията сама по себе си е просто един от поне 30 различни параметри, които трябва да бъдат налице, за да съществува живот. 
  Друг ярък пример е космологичната константа, която описва скоростта на разширение на пространството във вселената. Ако пространството се разширява твърде бързо, не биха могли да се формират материалните обекти като галактики, звезди, планети  и т.н. Физиците са изчислили, че космологичната константа е толкова фино настроена, че се получава следната вероятност : 

1:100, 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 

      Ако отчетем тази вероятност за космологичната константа и добавим към нея само вероятността за силата на гравитацията, нулите ще се удвоят и този път няма да ми стигне един ред да ги изпиша. А те са поне 30 такива параметри. 
     Интересен е фактът, че същите неща важат и в микрокосмоса. Физиците са изчислили, че ако огромната ядрена сила  би се намалила само с 1:10 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 частица, то едиственият останал елемент във вселената би бил водородът. 




ПРОИЗХОД НА ЗЕМЯТА И на ЖИВОТА в НЕЯ


   Официално приетото от науката, разбира се, са отново теории за естествено или "натуралистично" формиране на Земята и живота на нея от нищото и от случайността. Отново няма да изследваме негативните доказателства и въпроса, защо те не са прави. Това ще оставя за бъдеща статия, която ще бъде изцяло посветена на Дарвиновата теория и произхода на живота. А сега ще видим някои невероятни позитивни доказателства за теорията за "интелигентен дизайн", които се отнасят до нашата планета, и всички онези фактори, които са налице, за да съществува животът на нея.

  
 Това, което науката ни казва със сигурност, е, че за цялата вселена физичните и химични закони са едни и същи. Това води учените, търсещи други интелигентни цивилизации, до заключението, че най-добрите критерии за съществуването на живота са именно тези, които имаме налице тук, на Земята. Затова основната задача  на един учен от тази област е преди всичко да изследва и установи всички условия, които предлага нашата планета за живота, и затова в тази област са проведени много научни изследвания, с някои от които ще имам възможност да ви запозная. В интерес на истината много от учените, дръзнали да навлязат в това поле в крайна сметка се озовават в лагера на "креационистите" и сега ще разберете защо. 



ВОДА
 


image



   В търсенето на тези условия за живота, които предлага Земята, винаги всичко започва с наличието на течна вода. Вече не се водят спорове, дали водата е необходима за съществуването на живота - поради нейните ексклузивни химични свойства и невероятното й физично свойство да абсорбира топлината от слънцето - процес, жизненоважен за регулирането на температурата на Земята.




ЗЛАТНА
 ОБИТАЕМА ЗОНА

image


    Сама по себе си водата е уникална субстанция, но нейното наличие на дадената планета не е единственият фактор, защото тя трябва да е в течна форма. Това зависи от разположението на орбитата на планетата спрямо нейното слънце. Ако тя е твърде отдалечена, водата ще в твърдо агрегатно състояние, а ако е твърде топло, ще е в газообразното си състояние и най-вероятно дори няма да остане в орбитата на планетата.  Затова учените са създали едно понятие, наречено "златна обитаема зона".
    В нашата слънчева система обитаемата зона е сравнително малка. Ако Земята беше само 5% по-близо до Слънцето, нейното състояние щеше да е подобно на това на Венера. Обратно, ако Земята беше само 20% по-отдалечена от Слънцето, щеше да е покрита от смразяващ студ, породен от гъсти въглеродни облаци, и земята би била пуста като Марс.  



СУХОЗЕМНА ПЛАНЕТА 


   Знанията ни за вътрешността на планетите, включително и за Земята са предимно теоретични. Информацията за Земята се черпи от сеизмични техники, проби от горната мантия, които излизат под формата на лава от вулканите, но по-голяма част от планетата е недостъпна.Все пак можем да кажем следното: Земята е най-плътната планета от Слънчевата система. Самото й име - земя - е името и на един от основните фактори за съществуването на живота на нея. Нейната кора варира по дебелина и е разделена на тектонични плочи, които са в постоянно движение. Това динамично движение регулира вътрешната температура на Земята, рециклира водора, смесва жизненоважните химични елементи, нужни на живите организми, и оформя континентите. 

image



МАГНИТНО
 ПОЛЕ



 

image


   Дълбоко под земната кора движението на течно желязо генерира защитно магнитно поле около земята, което е важно за съществуването на живота.




БОГАТА
  НА  КИСЛОРОД  АТМОСФЕРА 


image



 Атмосферата на Земята се сътои от : 

- 78 % азот. 
- 21 %
 кислород.
- 1% въглероден оксид. 

  В резултат на това съотношение нашата атмосфера ни осигурява - умерен климат, защита от слънчевата радиация и правилна комбинация от газове, необходими за съществуването на течна вода и сложно развит живот. 




ЛУНАТА
 



image


  Спрямо размера на нашата Земя луната й е сравнително голяма. Неоспорим факт е, че ако луната не съществуваше, и ние нямаше да съществуваме. 
  Само 4 пъти по-малка от Земята, Луната със своето гравитационно поле стабилизира оста на въртене на земята на златните 23,5 градуса. Това осигурява сравнително гладки сезонни промени и единствения климат на Слънчевата система, достатъчно мек, за да може да поддържа живи организми.



СЛЪНЦЕТО
 


image



  Учените са установили ,че ако някога открият на някоя планета живи организми и дори интелигентен живот, то това би било на планета, движеща се около звезда, подобна на нашата. Ако Слънцето беше само с 19% по-малка маса, както 90% от звездите в нашата галактика, то обитаемата зона щеше да е значително по-близо.  Колкото повече обаче се приближава Земята до Слънцето, гравитационните сили биха синхронизирали въртенето на планетата около слънцето с въртенето й около оста си. При това едната половина на планетата през цялото време ще се нагрява до изключителни температури, докато другата ще стои в постоянен студ и мрак и това отново би било пагубно за живота. 



image



Накратко ето и "Рецептата за живота" за една планета
 : 

- Наличие на течна вода.
- Намираща се в "златната обитаема зона" . 
- Имаща правилна орбита около "Г2" Джудже звезда (каквото е нашето слънце). 
- Пазена от "Газов гигант"(планета с огромна гравитация в системата, която да поема основното количество от астероиди и комети).
- Да е в звездната обитаема зона. ( На прост език - нито където "ври и кипи" ( центъра на галактиката ), нито където няма нищо в пустошта (в периферията и между ръкавите). 
- Да е с почти кръгова орбита. 
- Да е с атмосфера, богата на кислород. 
- Да е с правилната маса. (За същетвуване на живот, по-голям от амеба, се изисква определна сила на гравитацията, точно каквато създава нашата планета.) 
- Да има собствена голяма луна.
- Да има точния химичен състав, който да създава електромагнитно поле. (Невероятният магнитен щит на Земята от пагубните за живота слънчеви излъчвания.)
- Да има твърда кора от тектонични плочи. 
- Да е сухоземна планета (т.е. от земен тип). 
- Да има точно определена скорост на въртене. 
- И др. (Списък, който продължава да расте.)
 

    Имайки предвид големия брой фактори и твърде малката вероятност за съществуване на всеки един поотделно, много от учените, изследващи тази научна област, са заключили, че ако трябва да търсят планета, която да може да поддържа живота, то те трябва да попитат Онзи, Който е създал нашата. 






   































Гласувай:
6



1. estirbg - Приятелю,
05.04.2014 22:17
не е зле да редактираш категорията на публикуване - иди в "технологии", там има купчина "умници" атеисти и еволюционисти, на които трябва да натриеш вирнатите им носове с този постинг!
Поздрави за чудесния материал!
цитирай
2. kostadin - Добро е старанието ти! Нормално е ...
10.04.2014 09:06
Добро е старанието ти!
Нормално е да има едно общо обяснение на религиозните учения и науката.Вярно науката и религията са били дълго разделени ,макар ,че учените са продължавали да вярват в силата на човешкото съзнание дарено ни от Боговете или създателя на движещата се по законите на вселената материя.
цитирай
3. gizdashki - Здравейте,
29.04.2023 13:02
Радвам се, че вярвате в интелигентния ни Създател. Истинното устройство на света е описано в Светото Писание, но заблудите на светската "наука" замъгляват взора на всички нас. Вижте какво казва Писанието за формата и устройството на Вселената=Земята: https://gizdashki.blog/drugi/2022/07/13/kakvo-kazva-bibliiata-za-formata-na-zemiata.1826535
цитирай
4. gizdashki - И пак за устройството на света:
29.04.2023 13:05
https://gizdashki.blog/drugi/2023/02/23/otnovo-za-istinnoto-ustroistvo-na-zemiata.1856897
цитирай
5. gizdashki - Какво представлява земята-вселена:
29.04.2023 13:15
https://gizdashki.blog/drugi/2022/07/09/zemiata-e-ploska-i-nepodvijna-i-nad-neia-ima-tvyrd-nebosvod.1825830
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ezdra
Категория: Новини
Прочетен: 233695
Постинги: 25
Коментари: 67
Гласове: 107
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031