Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2012 22:24 - 25ти Декември - Езически или Християнски празник?
Автор: ezdra Категория: Новини   
Прочетен: 3824 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 02.03.2014 11:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Тези дни Бог ме води в размишление , в един пасаж от Светото Писание - Езекиил 8-ма глава. В църквата чух мнения от братя и сестри, и пастири , че сегашните празници са една чудесна въжмозност да благовестваме евангелието. Това е така , но аз смятам , че това е и една "чудесна" възможност да бъдем въвлечени в идолопоклонничество и да направим , нашия Бог да ревнува .

Езекиил 8:34
 "И Той простря подобие на ръка и ме хвана за космите на главата ми; и Духът ме издигна между земята и небето, и пренесе ме чрез Божии видения в Ерусалим, до входа на северната порта на вътрешния двор, гдето бе поставен възбудителят на ревността идол, който предизвиква ревнуване. "


Идол може да бъде всяко нещо , което, съзнателно или не, човек обожествява и почита. Идол, може да бъде всичко - икона , статуетка , любим предмет , личност дори и специален ден от годината с прикачените към него обичаи традиции  и "празнични украси" като познатите ни вечно зелени дръвчета и дрънкулките ,с които ги украсяваме . Може ли Бог да ревнува? Могат ли нашите идоли да предизвикат ревност у Бога? 


Наум 1:2
„Господ е ревнив Бог, Който отплаща; Господ въздава и се гневи; Господ отдава възмездие на противниците Си, И пази гняв за враговете си.”

1Коринтяни 10:22
„Или искаме да подбудим Господа на ревнивост? Ние по-силни ли сме от Него?”


Би ли могло видението на пророка да се отнася за нас, Божия народ, и за времето , в което ние живеем? Знаем , че тези видения са били предназначени за кръвните потомци на Израел и тогавашните езичници , но и в много случеи виждаме и повторното им изпълнение в нашите съвременни времена. Във видението пророк Езекиил е отнесен в Ерусалим. Ако това се отнася и за нашите времена , то знаем, че има само 2 духовни града - Ерусалим и Вавилон , 2 лагера - Божия народ и невярващите . Виждаме , че видението се отнася за Божия народ. Нека продължим нататък и да видим може ли да това видение да се отнася за нашето съвремие , за нас ..


Езекиил 8:5-6
"Тогава ми рече: Сине човешки, подигни сега очите си към север. И тъй подигнах очите си към север, и, ето, на север от вратата, която води за олтара, при входа стоеше тоя възбудител на ревнивост идол. И рече ми: Сине човешки, видиш ли що правят тия? - големите мерзости, които Израилевият дом върши тук, та да се отдалеча от светилището Си? Но ще видиш още пак големи мерзости."


СЕВЕР (библейски речник) :

Вавилонците и асирийците, са представени като идващи от "север", защото те нападнали Израилевото царство през един северен път, за да не преминат през пустинята - Ер. 1:14, 46:6,24; Соф. 2:13. "Златозарното сияние", казва Йов, "дойде от север" - Йов 37:22.


Виждаме ли днешното християнство да "пие от виното на Вавилон" ,както се изразява П-р Уолтър Файт ? (препоръчвам ви да гледате лекцията му, озаглавена "Виното на Вавилон" от поредицата "Тоталната атака"
- http://www.youtube.com/watch?v=4BMCDV2afgM - на английски ; http://www.youtube.com/watch?v=fvLaWWDCGRM - на руски  )

Откровение 14:8
 " И един друг ангел, втори, следваше изподире и казваше: Падна, падна великия Вавилон, който напои всичките народи от виното на своето разпалено блудствуване."
 

Езекиил 8:13-14
"Рече ми още: Ще видиш още пак големи мерзости, които вършат. Тогава ме заведе до входа на северната порта на Господния дом; и, ето, там седяха жени та оплакваха Тамуза ."


Знаем , че на пророческия език жената означава църквата , но да видим кой е този Тамуз , когото тези жени оплакват?

Тамуз е незаконният син на Семирамида. Тя убеждава хората, че Тамуз е Нимрод, прероден. Тъй като хората са търсели обещания Спасител от началото на човечеството (вж. Битие 3:15), те са били убедени от Семирамида да вярват, че Тамуз е Този Спасител, дори че е бил заченат свръхестествено. Не след дълго, в допълнение към почитането, Тамуз (или преродениятНимрод ), хората също започнали да се покланят на самата Семирамида като богиня на плодородието. В други култури тя е наречена Ищар, Ащур, Ащара , Ащарта и др, - Великден (от англ.) . (Из статия:
http://www.allaboutjesuschrist.org/bulgarian/origin-of-easter-2.htm )

25 декември, който е празнуван столетия преди Исус да Се въплъти на земята, се е появил като празник на непобедимото слънце. Тамуз, синът на бога на слънцето, е честван в древния Вавилон и пленените евреи са го “заимствали” от своите поробители. Човек може да си каже: “Какво пък толкова? Един празник повече или по-малко – голяма работа!” Да, но това не е събиране, защото някой си е купил ново жилище или пък е намерил торба с пари. Тук става дума за поклонение, при това поклонение пред бога на слънцето. Забелязали ли сте, че Сатана във всичко имитира Христос? А и името му “Луцифер” (носител на светлина) вероятно го кара да счита, че може да се постави на мястото на Светлината. А оттам да желае промяната на деня за освещение от седмия в първия – деня, в който Бог каза “Да бъде светлина”. На практика няма никаква разлика между освещаването на неделята и Рождество Христово – и двете са в чест на езическия бог на слънцето и оттам – на Сатана. Да се празнува този ден не само не е незначително празнуване, но е гавра с името на Господ Исус Христос!  Няма значение названието: дали ще се нарича с езическото “Коледа” или с “християнското” Рождество, денят си е празник на бога на слънцето, зад който стои големият Измамник. (Из статия:http://www.timesbg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=993:rozhdestvo-na-isus-ili-rozhdestvo-na-tamuz&catid=2:2010-11-11-08-45-29&Itemid=2 ) Препоръчвам ви я горещо, там ще откриете произхода на коледното дърво и на другите празнични обичаи и идоли .

Езекиил 8:15-16
"И рече ми: Видя ли, сине човешки? Ще видиш още пак и по-големи мерзости от тия.И въведе ме във вътрешния двор на Господния дом; и, ето, във входа на Господния храм, между предхрамието и олтара, около двадесет и пет мъже, с гърбовете си към Господния храм, и с лицата си към изток, които се кланяха на слънцето към изток."


Още от началото - както се изрази брат Дуейн Лемън в една прекрасна проповед - всичко е относно  поклонението и на кого въздаваме слава. "В началото , е имало само 2 вида поклонници - Каин и Авел. Каин се покланял на Бог и Авел  се покланял на Бог. Но знаем , че Каин се покланял така, както му се струвало правилно; Авел се покланял така, както  Бог го заръчал. И знаем , че когато Авел принесъл дара си , Бог го приел. Но когато Каин пренесъл своя дар,  Бог го отхвърлил. Два вида поклонници , при това те били братя. Тук ни се представят 2-ма братя , който твърдят , че се покланят на един и същи Бог. Единият се покланял отчасти според това, което Бог казва , но също и според както на него му се струвало правилно. А другият се покалял стриктно и напълно, според начина, който Бог му заръчал. Понеже Бог отхвърлил дара на Каин , а приел този на Авел , се стигнало дотам, че брат започнал да преследва брата. " ( Из Запечатването - Дуейн Лемън http://www.youtube.com/watch?v=uvmWJ-rOK54 )

Откр. 14:6-7
"И видях друг ангел че летеше посред небето, който имаше вечното благовестие, за да прогласява на обитаващите по земята и на всеки народ и племе, език и люде. И каза със силен глас: Бойте се от Бога, и въздайте Нему СЛАВА, защото настана часът, когато Той ще съди; и ПОКЛОНЕТЕ се на Този, Който е направил небето и земята, морето и водните извори."


Да продължим нататък.

Езекиил 9:4-5
" И Господ му рече: Мини през града, през Ерусалим, и тури белег върху челата на мъжете, които въздишат и плачат поради всичките мерзости, които стават всред него.А на другите рече, като слушах аз: Минете подир него през града, та поразете; окото ви да не пощади, нито да покажете милост;"


Звучи познато нали?


Откровение 7:2-3
  " И видях друг ангел да се издига от изток, у когото беше печата на живия Бог; и той извика с висок глас към четирите ангела, на които бе дадено да повредят земята и морето и каза: Не повреждайте земята, нито морето, нито дърветата, преди да ударим печат върху челата на слугите на нашия Бог."

Отрковение 14:9
  "И друг, трети, ангел вървеше подир тях и казваше със силен глас: Ако някой се ПОКЛОНИ на звяра и на неговия образ и приеме белег на челото си или на ръката си,той ще и да пие от виното на Божия гняв, което е приготвено чисто в чашата на гнева Му; и ще бъде мъчен с огън и жупел пред светите ангели и пред Агнето."


   Нека Бог да ни дава сили всеки ден да се предаваме в Неговите ръце и да ни помазва със Светия Божи Дух , Който да ни научи как да се покланяме правилно и да достигнем , чрез Божията сила и подкрепа , до онзи момент, в който да можем да бъдем между онези блажени люде за които се говори в Мат.10:22 "...а който устои до край, той ще бъде спасен" , които ще получат Божия печат и ще "въздишат и плачат , поради всичките мерзости". Амин!









Гласувай:
2



1. antoninus - "Рождество христово" и връзката с езическите религии
24.12.2012 23:11
http://antoninus.blog.bg/history/2012/01/13/quot-rojdestvo-hristovo-quot-i-vryzkata-s-ezicheskite-religi.881992
цитирай
2. pentecost - Благодаря
11.12.2013 23:39
за материала, много изчерпателно, ezdra, поздравления :) Ако искате, бихте могли да погледнете и следния материал съвсем пресен от тази година (2013), който чудесно допълва вашата статия:

http://pentecost.blog.bg/lichni-dnevnici/2013/12/10/ezicheski-praznici-prez-dekemvri.1217258
цитирай
3. krumbelosvet - О, Ездра,
05.05.2016 12:10
Трябва да сте гений наистина, за да сте толкова четен.
Това е вторият Ваш пост, който чета. Първият е про-протестантски, анти-католически и анти-православен.
Този е анти-християнски.
И аз, грешен и беден правнук на Кирил и Методий, се опитвам да намеря общия знаменател. И да си мисля, че го намирам, все тая. Вие говорите с мегафон, а аз със сурдинка.
Но решението ще е на Бога.
Понеже виждам, че сте начетен и интелигентен почти като св. Павел (Савел или Саул?), бих Ви попитал, не Ви ли смущава, че в Стария Завет сто пъти се повтаря "и вие ще бъдете мой народ, а аз ще бъда ваш бог". В бъдеще време. Може ли да говори така Създателят на Всемира, като някакъв кандидат за племенен вожд?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ezdra
Категория: Новини
Прочетен: 234316
Постинги: 25
Коментари: 67
Гласове: 107
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031